Firma NIPPI Inc., Tokyo jako jeden z wiodących producentów osłonek kolagenowych na świecie opatentowała unikalny proces pozyskania kolagenu z dwoin bydlęcych. Jesteśmy jej wyłącznym dystrybutorem w Polsce i na obszarze Europy Wschodniej.

 

Kolagen zwierzęcy pozyskiwany jest z rożnych typów białek. Te, różnią się między sobą strukturą, a różnice są na tyle znaczące, że wpływają na właściwości osłonek.

 

Opatentowana technologia ekstrakcji kolagenu z dwoin bydlęcych powoduje, że osłonki NIPPI zwiększają efektywność produkcji, wpływają na stabilność, bezpieczeństwo i przewidywalność procesów, a to przekłada się bezpośrednio na wzrost rentowności. Jednocześnie, jako jedyny taki produkt na świecie osłonka NIPPI gwarantuje właściwości dla finalnego produktu takie jak: sprężystość, kruchość i pożądany „crunchy bite” (rozgryz).

 

KORZYŚCI Z ZASTOSOWANIA OSŁONEK KOLAGENOWYCH JADALNYCH NIPPI:

  • Stabilność i powtarzalność

    Gęstość rozmieszczenia włókien kolagenowych na całym obwodzie osłonki jest zawsze taka sama – cienka i mocna. Ta cecha gwarantuje stały kaliber produktu po napełnieniu (ważne dla produktów stało-wagowych). Osłonka NIPPI podczas obróbki termicznej kurczy się mniej więcej w takim samym tempie jak farsz, zmniejszając średnicę wędliny bez efektu „zmarszczek” na osłonce. Do tej pory nie wynaleziono żadnego innego jadalnego kolagenu, który posiadałby podobne unikalne cechy.

  • Efektywność i niezawodność

    Dzięki włóknistej strukturze osłonka zapewnia wysoką wytrzymałość mechaniczną produktu, która jest niezbędna podczas procesów napełniania z dużą prędkością. Cienkie ścianki pozwalają na skrócenie procesów produkcyjnych – w szczególności obróbki termicznej i wędzenia aż do 25%.

  • Elastyczność

    Osłonka NIPPI może być przeznaczona do każdego rodzaju wędlin: parzonych, wędzonych, surowych, dojrzewających.

  • Sukces

    Wyjątkowa kruchość osłonki na gotowym produkcie porównywalna tylko z kruchością jelit naturalnych. Jednocześnie, osłonka wiąże się z farszem i nie zostaje w ustach podczas rozgryzania. Dotąd jest to jedyna osłonka kolagenowa jadalna posiadająca tak unikalną właściwość.

  • Bezpieczeństwo i przewidywalność

    Osłonki kolagenowe są wykonane z bezpiecznych surowców i wprowadzane na rynek EU zgodnie z obecnie obowiązującymi przepisami prawa. Zawsze taka sama ilość metrów w raupkach, stały kaliber, łatwość użycia ułatwia planowanie i kontrolę kosztów produkcji. Osłonki Nippi są oferowane w szerokiej gamie kalibrów: od 13-38mm.

  • Trwałość

    Osłonki NIPPI mogą być przechowywane w typowych warunkach, a okres przydatności do spożycia wynosi 3 lata.